Účast na výstavě MAKS-2019

Ve dnech 27. srpna až 1. září 2019 se na mezinárodním letišti Žukovsky v Moskvě konal 14. mezinárodní veletrh letectví MAKS-2019, kde byla naše společnost jako obvykle zastoupena v českém pavilonu mezi ostatními leteckými výrobci.

V průběhu leteckého veletrhu náš stánek navštívili naši stávající provozovatelé "Chabarovskie avialinii", "Orenburzhje", "Komiaviatrans", "Kamčatský letecký podnik", "SILA", Siberian Light Aviation, s.r.o., "Aeroservis", "ZhezkazganAir" a další velké letecké společnosti – potenciální zákazníci, s nimiž dlouhodobě jednáme.

V rámci aerosalonu se uskutečnila panelová diskuse „РЕЙС 2030. Jak se rozvíjí česko-ruská spolupráce v oblasti leteckého průmyslu?“. České a ruské společnosti projednaly vývoj nového čtyřicetimístného letadla na principu letounu L-610, který byl vyvinut a otestován naší společností na počátku 80. let XX. století. První let tohoto stroje se uskutečnil 28. prosince roku 1988. Certifikace L-610 byla bohužel pozastavena v roce 1999 a dosud nebyla obnovena. Ruští provozovatelé aktuálně potřebují letadla s vyšší kapacitou cestujících a nákladu a se zvýšeným doletem, která by mohla být použita i pro regionální dopravu jako L 410. Práce na novém projektu již započaly a doufáme, že budou úspěšně pokračovat.

     

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha, který vedl českou delegaci, si prostřednictvím 3D prezentace pečlivě prohlédl kabinu pro cestující a kokpit letadla L 410 NG. Tuto novinku představila naše společnost na letošním veletrhu MAKS poprvé. Každý zájemce se mohl prostřednictvím dotykové obrazovky seznámit s technickými specifikacemi letounu a jeho variantami. Díky napojení na virtuální realitu pak bylo možné navštívit kokpit letadla a vyzkoušet si, jaké je to sedět na místě pilota.

Účast na letecké výstavě MAKS byla pro naši společnost jednou z nejdůležitějších událostí tohoto roku. Přestože jsou na obchodní schůzky přiděleny pouze tři dny, během této doby se nám dařilo aktivně jednat, setkávat se s našimi obchodními partnery, diskutovat o aktuálních problémech a stejně tak nastínit nové společné cíle s potenciálními partnery. Očekáváme, že výsledkem jednání, která proběhla v průběhu MAKSu bude podepsání nových smluv se stávajícími i novými provozovateli.