Letoun L 410 míří do Číny

Zástupci naší společnosti podepsali dohodu o prodeji tří letounů pro čínskou regionální leteckou společnost Yingan General Aviation. Podmínkou dodávky je dokončení validace typového certifikátu L 410 UVP-E20, která se očekává v průběhu letošního roku. Současně bylo podepsáno i Memorandum, na jehož základě bude společnosti Yingan General Aviation během následujících 7 let dodáno celkem 30 těchto letounů. Do spolupráce je zapojeno také velvyslanectví ČR v Pekingu, které nám pomáhá vyjednávat s čínskými partnery a podporuje dokončení validace typového certifikátu L 410.

Kontrakt na prodej tří letadel jsme podepsali 18. ledna 2019 v čínském městě Wuhan, kde bude vybudována základna pro provoz L 410. České letouny budou sloužit regionální přepravě mimo jiné v jihočínských provinciích Hubei, Hunan, Guizhou a Yunnan.

Proces certifikace letounu L 410 pro čínský trh jsme započali v roce 2017 za podpory velvyslanectví ČR v Pekingu a jeho projektu ekonomické diplomacie zvaného „A-Z řešení pro čínské letectví“. V rámci projektu navštívili v červenci 2017 Aircraft Industries v Kunovicích zástupci Čínského úřadu pro civilní letectví, kteří se zde seznámili s letadlem L 410. Následně byla koncem roku 2017 leteckými úřady Evropské unie a Číny parafována dohoda Bilateral Aviation Safety Agreement, která umožnila zahájit certifikaci L 410 jako pilotního projektu evropského a čínského letectví. Expertní týmy nyní intenzivně pracují na validaci letounu tak, abychom čtyřistadesítku již brzy uviděli na čínském nebi.