Cesta L 410 NG napříč kontinenty

Ve středu, 26. října roku 2022 vyrazil letoun L 410 NG v.č. 5001 (OK-JRP) po intenzivní přípravě z Kunovic na dlouhou cestu do Asie. Během příštích sedmi týdnů letoun přistál na 3 kontinentech. Prvním ze tří hlavních cílů byla výstava INDO DEFENCE v Jakartě.

Za tři dni cesty “engéčko” urazilo 2 868 km. Celkem jej v první etapě čekala 12 221 km dlouhá cesta a přistání v 8 zemích na 3 kontinentech. Celková letová doba 39 hodin byla naplánovaná na 6 dní.

V sobotu, 29. října posádka dorazila do Indie, pak je čekala 2 767 km dlouhá cesta do Penangu v Malajsii.

Poslední říjnový den roku 2022 posádka s L 410 NG dorazila do prvního cíle své cesty a úspěšně přistála v Jakartě!

Participace na INDODEFENCE 2022

Ve dnech 2.-5. listopadu 2022 se v hlavním městě Indonésie, Jakartě, konal veletrh obranného průmyslu INDODEFECE 2022, který se řadí mezi jeden z nejvýznamnějších tohoto typu v jihovýchodní Asii s tradicí od roku 2004. Pořadatelem akce bylo tradičně přímo ministerstvo obrany Indonésie. Protože se jednalo o událost, kde bylo možné setkat se s významnými představiteli, jak vojenského, tak soukromého leteckého sektoru, byla naše účast na veletrhu v rámci představení se, oslovení a zaujetí nových potencionálních zákazníků v daném teritoriu stěžejní. Proto jsme za Aircraft Industries na veletrhu aktivně participovali po celou dobu jeho konání i s letounem L 410 NG, který byl pro statické ukázky situován na letišti Halim v Jakartě.

Program byl po celou dobu velmi nabitý a dynamický. Zájem o L 410 NG vysoký, každý den se u letadla shromažďovaly zástupy a rozličné delegace, které letoun zaujal a projevili zájem si jej prohlédnout a dozvědět se o něm více informací. Z projeveného zájmu jsme byli opravdu potěšeni a letoun do detailu odprezentovali všem přítomným.

Velmi pozitivně hodnotíme celkovou účast na výstavě. Pro naši společnost je skutečně důležité se světových výstav účastnit fyzicky a při nejlepším i přímo s letounem L 410, neboť nám to dává možnost jej lépe představit lokálnímu publiku a odprezentovat jeho kvality. Zároveň umožňuje osobní kontakt s možnými budoucími operátory lépe pochopit jejich potřeby a přání, na které můžeme přímo reagovat a nabídnout jim takovou modifikaci a úpravy letounu, které budou pro provoz v daném teritoriu nejvhodnější.

Po skončení výstavy INDO Defence byla posádka s letounem stále v Jakartě a realizovala prezentační lety pro zájemce.

L 410 se i s posádkou pomalu rozloučila s Jakartou a v neděli, 27. listopadu a přesunuli se do Kuala Lumpur. Hned další den už byli na palubě L 410 zástupci malajsijské police v Kuala Lumpur.

Začátkem prosince 2022 se L 410 přemístila do Hanoie a chystala se na výstavu Vietnam Defence 2022, která proběhla od 08. do 10. prosince a byl to první ročník této výstavy.

Účast na Vietnam Defence 2022

Výstavy jsme se účastnili v rámci společného stánku Omnipol Group. Kromě stánku se na výstavě prezentovalo samotné L 410 NG, se kterým posádka přiletěla z jejich poslední lokace v Kuala Lumpur. První den proběhlo slavnostní zahájeni, jehož součástí byla působivá letová ukázka (techniky/vybaveni) vietnamské armády. Zastavilo se u nás mnoho zahraničních delegací, zástupců místních médií a návštěvníků, mimo jiné nás na stánku poctil svojí návštěvou také vietnamský ministr obrany, armádní generál Phan Van Giang, dále pak zástupci z Ministerstva obrany a Velvyslanectví ČR v Hanoji.

Vietnam Defence Expo byla za námi a L 410 se s celou posádkou po měsíci a půl chystala na cestu domů.

Cesta z Vietnamu do Kunovic byla přes Bangladéš, Indii, Omán, Egypt a Řecko.

A po sedmi týdnech ve čtvrtek, 15. prosince 2022 jsme šťastně přivítali celou posádku u nás v Kunovicích.

Cesta L 410 v číslech:

51 dní,

22 letů,

26 141 kilometrů,

83 hodin a 2 minuty ve vzduchu,

12 zemí a 3 kontinenty!