L 410 na obloze Uzbekistánu

Dne 15. června 2023 podepsalo vedení holdingu Omnipol v sídle společnosti Uzbekistan Airways v Taškentu smlouvu na dodávku dvou turbovrtulových letadel L 410 UVP-E20. Dohodě předcházelo jednání českého premiéra Petra Fialy s uzbeckým premiérem Abdullou Aripovem v Taškentu v dubnu letošního roku.

Zakoupená letadla budou sloužit ke zvýšení počtu letů na vnitro republikových linkách pro přepravu malých skupin cestujících a také k rozvoji domácího cestovního ruchu v republice. Letadla budou využívána na ultrakrátkých vzletových a přistávacích drahách a umožní rozšířit síť linek v rámci republiky do takových měst, jako jsou například: Zarafshan, Shakhrisabz, Andijan. Ředitel společnosti Uzbekistan Helicopters, přímého provozovatele L 410 v Uzbekistánu, Sardor Irmuchamedov uvedl, že “letecký dopravce plánuje obnovit spojení s městy, která již desítky let nemají letecké spojení, jako jsou města Ferganské doliny, Zaamin, Jizak, Syrdarja, Sariasiya a další.“

O měsíc později, po přejímce v naší společnosti v Kunovicích a testování letových vlastností, absolvoval první letoun L 410 dvoudenní cestu s mezipřistáním v Bulharsku, Turecku, Arménii, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu a přistál v hlavním městě státu. Několik dní po registraci letoun uskutečnil svůj první let do Samarkandu.

Dne 31. srpna obdržela společnost Uzbekistan Airways svůj druhý letoun L 410 UVP-E20. A stroj právě dorazil přesně včas na Den nezávislosti Republiky Uzbekistán, 1. září. Ve sváteční den letoun L 410 slavnostně otevřel nové letiště v Zaaminu v Jizakské oblasti. Letadlo L 410, letící z Taškentu, bylo tradičně přivítáno vodním obloukem. Zaamin je okres s obrovským turistickým potenciálem a cestovní ruch je jedním z hlavních motorů rozvoje. Otevření letiště zvýší zaměstnanost, zejména v oblasti stravování, hotelnictví, dopravní infrastruktury a služeb. Plocha nového letiště je 60 hektarů, má 1 200 metrů dlouhou asfaltovou vzletovou a přistávací dráhu, řídicí věž a terminál pro 30 cestujících. I z tohoto letiště se plánuje zavedení pravidelných leteckých linek L 410.

Jedná se o první stroje dodané do země, která má obrovský potenciál,“ potvrzuje význam uzbecké mise za mateřskou skupinu Aircraft Industries OMNIPOL prezident Jiří Podpěra a dodává: „Už dnes jednáme o příležitostech pro další dodávky.“

Přejeme našim uzbeckým partnerům úspěšný provoz L 410 a doufáme v dlouhodobou produktivní spolupráci!

autorství_Jan_Lekes