Účast na mezinárodních výstavách 2021

Již posedmé se naše společnost zúčastnila výstavy MAKS, která pro nás vždy byla platformou, kde se udržují a prohlubují vztahy, navazují nové kontakty, a kde přicházíme na nové možnosti ohledně využití našich letadel. Mezinárodní aerokosmický salon MAKS se koná každý lichý rok a má již třicetiletou tradici. Spolu s veletrhy na pařížském letišti Le Bourget a v britském Farnborough patří MAKS mezi prestižní adresy pro setkávání letecké komunity na evropském kontinentu. Obvykle se aerokosmický salón na letišti v Žukovském koná téhož roku jako francouzská Paris Airshow. V důsledku koronavirové pandemie byl ovšem letošní ročník nejstarší letecké přehlídky na světě v Paříži zrušen, stejně jako byl loni zrušen veletrh ve Farnborough. Letošní setkání leteckých výrobců na MAKS se tedy uskutečnilo po téměř dvouleté evropské veletržní pauze.

MAKS je pro nás tradiční akcí, ale vzhledem k současné situaci byl letošní ročník mnohem významnější. V letecké obchodní kultuře je totiž klíčový právě osobní kontakt se zákazníkem. Dojíždějí dlouhodobé zakázky, díky kterým český letecký průmysl dokázal odolat pandemické krizi, a pro nastartování nových obchodních kampaní je zásadní osobní jednání,“ vysvětluje Zbyněk Hruška, výkonný ředitel Asociace leteckých a kosmických výrobců ČR. 

   

Český doprovodný program na MAKS odstartoval již v předvečer zahájení aerosalonu. Společně se společností GE Aviation Czech jsme totiž uspořádali konferenci provozovatelů letounů L 410 z ruských regionů. Tradičně se tato akce koná každý rok u nás v Kunovicích, avšak v důsledku koronavirové pandemie byl loňský ročník zrušen. Díky české účasti na MAKS se ale ten letošní mohl posunout blíž k zákazníkům. Akce přesto proběhla na pomyslné české půdě - v prostorách restaurace „Pilsen“ v Moskvě. Konference se zúčastnilo 31 reprezentantů leteckých dopravců, kteří provozuji letouny L 410 na ruském trhu, včetně servisních a opravářských firem. Ruský Chabarovský kraj na setkání ohlásil převzetí dvou letounů L 410 do flotily tamního regionálního přepravce Khabarovsk Airlines. Tento region, který se nachází na samých hranicích s Čínou a vyznačuje se složitými klimatickými podmínkami komplikujícími provoz letadel, má po převzetí dvou nových strojů ve flotile tamního regionálního přepravce šest letounů L 410. 

  

Přesně týden před zahájením výstavy v Moskvě skončila největší průmyslová výstava Ruska v uralském Jekatěrinburgu – Innoprom 2021. Tato výstava je oblíbeným místem pro setkávání vládní a business společností nejen z Ruska, ale i ze zahraničí. Na stánku Aircraft Industries se návštěvníci mohli prostřednictvím 3D prezentace seznámit s modernější modifikací řady letounů L 410 – L 410 NG. Během Innopromu se uskutečnilo několik důležitých jednání s představiteli výkonné vlády různých regionů Ruska, například, Dálného východu, Magadanské nebo Permské oblasti, a také se zahraničními partnery. Jednání započatá na Innopromu pak pokračovala i na MAKSu 2021. V rámci moskevské výstavy podepsalo vedení společnosti memorandum o spolupráci s kazašským partnerem firmou KAI (Kazachstanskaja aviacionnaja industrija).     

Sergej Martynov, obchodní ředitel společnosti Aircraft Industries, a.soceňuje: „Výstava MAKS pro nás vždy znamená rozšíření kontaktů a je zdrojem celé řady nových nápadů. V rozhovorech s našimi zákazníky se nám podařilo najít řadu nových řešení a využití našich letadel v nových oblastech a modifikacích – například nově upravená cargo verze “.

Na výstavě byl představen první sériový letoun L 410 NG, nejpokročilejší modifikace řady L 410, který je podle svých charakteristik jedním z nejlepších na světě ve své kategorii. „Doufáme, že dialog zahájený na výstavě s novými potenciálními provozovateli bude pokračovat a naše letadla budou úspěšně provozována v dalších oblastech.“ uzavírá pan Martynov.