Paris Airshow 2023

V termínu od 19. do 25. června se na francouzském letišti Le Bourget po čtyřleté pauze konal prestižní mezinárodní aerosalon Paris Airshow, který patří mezi jednu z největších leteckých a kosmických akcí na světě. Společnost Aircraft Industries se zde představila po boku ostatních dceřiných společností skupiny OMNIPOL - ERA, MESIT a AERO Vodochody a to nejen na společném stánku šestnácti českých firem, ale také na venkovní statické přehlídce s letounem L 410 NG.

Záštitu nad českou prezentací převzalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR za podpory Ministerstva obrany ČR, Velvyslanectví ČR v Paříži, Ministerstva zahraničních věcí ČR a ve spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu ČR. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se při příležitosti zahájení Paris Air Show zúčastnil slavnostní recepce pořádané francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a poté přišel pozdravit přítomné zástupce vystavujících firem. Delegaci ministerstva obrany vedla Radka Kondrlová, ředitelka sekce průmyslové spolupráce. České firmy svojí návštěvou podpořili mimo jiné i zástupci Armády ČR v čele s velitelem Vzdušných sil genmjr. Petrem Čepelkou nebo velitelem Čáslavské 21. základny taktického letectva, plk. Jaroslavem Tomaňou. Naši expozici navštívila stovka významných tuzemských i zahraničních delegací.

Obrovský zájem obecenstva sklidil letoun L 410 NG, jenž byl k vidění na venkovní ploše. K dispozici byla návštěvníkům také posádka letounu, která tak mohla poskytnout odborné odpovědi na veškeré otázky. 

Letoun L 410 se na Paris Airshow představil již v roce 1975, kdy zde prezentoval první verzi letounu L 410 turbolet, což bylo pouhý rok po jeho prvním letu a poslední účast byla v roce 2015 s letounem L 410 UVP-E20. 

Letošního 54. ročníku se zúčastnilo více než 2 500 vystavujících ze 46 zemí a během výstavy se v areálu vystřídalo přes 300 000 návštěvníků, z toho 322 oficiální delegací ze 100 různých států. Na výstavní ploše o rozloze 125 000 metrů čtverečních se představilo 150 typů různých letounů, zahrnující jak vrtulníky, bezpilotní prostředky, tak dopravní letadla a stíhačky.

Výstava Paris Air Show nabídla díky svému věhlasu a rozsahu řadu nových obchodních setkání i obnovení osobních kontaktů se stávajícími zákazníky.